mapa_1_-molt_mes_que_bars-_itineraris_del_plaer_i_de_la_subversio

Molt més que bars. Itineraris de plaer i subversió a partir de la pel.lícula “Noche de vino tinto” és un projecte realitzat pel col·lectiu Taller de Ficció en el marc del programa Interfícies que ha estat desenvolupat durant el 2016 a l’Arts Santa Mònica.

L’exposició Nunes. Més enllà del temps ha tingut lloc al centre Arts Santa Mònica de Barcelona del 14 de Juliol al 2 de Ocubre de 2016 i des del programa Interfícies s’ha impulsat una proposta d’activitats, mediació artística i investigació documental relacionada amb aquesta exposició que el Taller de Ficció  ha dut en un procés amb dues fases.

Primera fase: Molt més que bars.

Prenent el film Noche de vino tinto (1966), de José María Nunes, des del Taller de Ficció es va iniciar una reflexió sobre tota una sèrie de bodegues i bars de la Barcelona més canalla que van desaparèixer als anys 90.

Es va plantejar la pregunta inicial: Què ha quedat després d’aquelles  “noches de vino tinto”? i així es va iniciar una investigació sobre espais del barri que encara manteníen forts vincles comunitaris i fins i tot havien creat models de sostenibilitat més enllà dels diners fàcils que ofereix el turisme. Dos d’ells estaven relacionats amb la pràctica musical: Robadors 23 i la Societat Coral Els Amics. El tercer estava relacionat amb l’esport com a eix de dinamització social: el bar seu del Atlanta Club de Fútbol. L’últim estudi de cas era el d’un espai que aportava la perspectiva de gènere: La Sal (actualment Guixot) conegut com el primer bar feminista de l’estat des de la seva fundació a finals de la dècada dels 70. Finalment, es va sumar a ells el Koitton Club, situat fora del Raval, al barri de Sants, però també està molt vinculat a la música en viu i el cooperativisme.

Els materials resultants (01, 02, 03, 04) d’aquesta investigació van ser compartits a una taula rodona que va tenir lloc el 19 de Juliol del 2016 al Koitton Club amb el títol Molt més que bars. Van participar com a convidats representants de Robadors 23, La Sal, Koitton Club i del Moviment de Defensa de Bodegues de Barri.

Segona Fase: Plaers i subversions itinerants.

En aquesta fase, es va iniciar una investigació col·laborativa sobre apropiacions efímeres de l’espai públic al barri del Raval.  La proposta va recercar la idea de recorregut a partir de la deriva que els protagonistes de Noche de vino tinto fan per les bodegues del barri del Raval i vinculant-la a algunes itineràncies populars que en els darrers anys han travessat els mateixos carrers reivindicant la seva pràctica com un exercici de plaer i de llibertat.

Per a fer-ho el dia 19 d’octubre del 2016 es va col.laborar amb l’Assamblea Majara de Ràdio Contrabanda en el programa Cercaviles i recorreguts crítics de les Festes Alter-Natives del Raval.  Les veus i els paisatges sonors de Noche de vino tinto”(1966),  van obrir l’encontre radiofònic per després anar intercalant: Credo, del film Margarita y el Lobo (Cecilia Bartolomé, 1969),  alguns fragments musicals de les Festes Alter-Natives del Raval com la cancó del Lipdub El Raval està en venda o les aportacions dels grups Plutón i Ze fuga a més de la deriva trap pel carrer Joaquim Costa, Pai (Bad Gyal, 2015).  Posteriorment, arran de a la Trobada wikipedista realitzada en el Festival Raval(s),  es van publicar a la Wikimedia els mapes gràfics (01, 02, 03, 04) dels espais i recorreguts que ha explorat el projecte a partir de metodologies diverses: el visionat del film,  una deriva nocturna pel Raval i la posterior documentació audiovisual d’alguns dels llocs transitats, una  conversa amb en Paco García de l’Ateneu del Xino i el buidat de dades d’algunes entrades del bloc Se va a armar la Gorda.  En aquesta darrera activitat també vam trobar-nos amb d’altres persones amb les que hem treballat al llarg de la recerca per completar entrades a la wikipedia  amb aportacions que provenen de la memòria oral, en especial, l’entrada que hi ha dedicada a la Conxa Pérez Collado.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *