La Plaça de les Navas ha estat tancada durant un lustre a conseqüència de les obres per remodelar-la i construir-ne a sota un aparcament de cotxes. Tot i que aquest procés ha trigat massa a completar-se per causa, en gran mesura, de la crisi econòmica, allò que hi ha passat il·lustra força bé com s’acostuma a gestionar l’espai públic al nostre barri i a la ciutat sencera. Els interessos immobiliaris, la transformació de Barcelona en un lloc per a turistes i la neteja de gent “indesitjada” al seu centre i, alhora i no menys important, la manca de participació veïnal per dissenyar l’hàbitat urbà, s’hi han entrellaçat al llarg d’aquests cinc anys “en contrucció”. Cinc anys de malestar i conflicte, inclosa la inauguració de la plaça fa un mes.

El 14 de juliol, al Taller de Ficció se’ns va demanar que presentéssim una de les parades d’una ruta històrica i popular pel barri, organitzada per la comissió Repensar Poble Sec. La vàrem dedicar, és clar, a la Plaça de les Navas. En un primer cop, vàrem perfilar a dins de l’Ateneu Rebel, al carrer Font Honrada, quines relacions s’han produït entre els diferents discursos sobre aquest espai i les diverses subjectivitats i grups que l’han fet servir, establint-s’hi una tensió permanent entre pertinença i alteritat; entre el ciutadà modèlic i el que difícilment arribarà a ser-ho. A més, s’hi van passar materials audiovisuals i relats que hem anat compilant sobre la plaça.

Després, vàrem anar totes juntes a Navas i fèrem la dinàmica amb guixos i bancs que es veu damunt.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *